Kinderwens
Je kunt ook bij ons terecht als je nog niet zwanger bent en graag advies wilt over hoe je zo gezond mogelijk aan een zwangerschap kunt beginnen en hoe je zelf de gezondheid van jullie kind positief kunt beïnvloeden. Het is gebleken dat de periode voor de zwangerschap en de eerste maanden van de zwangerschap meer invloed hebben op de gezondheid dan lang is gedacht. Voor meer informatie kun je ook kijken op www.strakszwangerworden.nl
Tijdens het ongeveer 1 uur durende consult zal de verloskundige onder andere vragen naar jouw (en je partners) gezondheid, de gezondheid van je familie, eventuele eerdere zwangerschappen, je leefstijl, voedingsgewoonten, beroep, medicijngebruik, sport en menstruatiecyclus.
Je krijgt informatie en advies over:
Leefstijl
Voeding
Medicatiegebruik
Sporten
Ouderschap
Menstruele cyclus
Erfelijkheid en aangeboren afwijkingen
Fertiliteit
Seksualiteit
Prenatale screening
Verloskundig systeem in Nederland
Tijdens dit consult kan blijken dat een verwijzing naar je huisarts of naar bijvoorbeeld een diëtiste of gynaecoloog nodig is. De verloskundige zal hiervoor zorgen. In principe vindt er geen vervolgconsult plaats.
Je kunt op het telefonisch spreekuur een afspraak maken, we vragen je om vooraf de zwangerwijzer in te vullen en deze naar ons te mailen. (www.zwangerwijzer.nl) Als je geen internet mogelijkheid hebt, mag je het ook opsturen. Deze gegevens worden alvast bekeken door de verloskundige waarmee je een afspraak hebt zodat zij zo nodig aanvullende informatie kan opzoeken.
De kosten voor dit consult bedragen 70 euro en worden soms vergoedt door de zorgverzekeraar.
Hieronder vind je informatie over een aantal belangrijke onderwerpen:
Erfelijke afwijkingen
Als jullie besluiten om zwanger te willen worden, is het verstandig om in de familie (alvast) navraag te doen in de familie of er erfelijke afwijkingen voorkomen. Je moet dan denken aan een open ruggetje, een waterhoofdje, klompvoetjes, kindjes met het syndroom van Down, hartafwijkingen of doodgeboren kindjes. Meer informatie hierover is ook te vinden op www.erfocentrum.nl
Verder kun je bij je ouders navragen of er schildklierproblemen, suikerziekte of trombose voorkomt in de nabije familie. Dit kan ook gevolgen hebben voor jou of de zwangerschap, omdat je zelf een verhoogd risico kan lopen op bijvoorbeeld zwangerschapssuikerziekte.
Foliumzuur
Als jullie besluiten dat een kindje welkom is, is het verstandig om te starten met foliumzuur. De aanbevolen dosering is 0.4-0,5 mg per dag. Deze tabletjes zijn te koop bij de drogist of de apotheek. Foliumzuur vermindert de kans op een open ruggetje bij jullie kindje. Zijn er in de naaste familie al eens kindjes met een open ruggetje geboren, dan is het verstandig om een hogere dosis foliumzuur te slikken. Ga in dit geval langs je huisarts.
Infectieziekten
Sommige infecties kunnen nare gevolgen hebben voor een zwangere en het ongeboren kindje. Een paar eenvoudige leefregels kunnen helpen om infecties te voorkomen. Dit is van belang vóór en tijdens de zwangerschap. Hier kun je meer lezen over wat je wel en beter niet kunt doen om infecties tegen te gaan.
Medicijngebruik
Als je medicijnen gebruikt, ga dan voordat je zwanger bent naar de huisarts. Overleg met hem of haar of je het medicijn in de zwangerschap mag slikken en of het soort en de dosis eventueel aangepast moeten worden.
Roken en alcoholgebruik
Als je rookt is het erg verstandig om hiermee te stoppen, ook als je nog niet zwanger bent. Het is beter voor je vruchtbaarheid (net als voor die van je partner). Roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot een lager geboortegewicht van jullie kindje en een verminderde conditie, waardoor ingrijpen vaker noodzakelijk is. Een lager geboortegewicht kan na de bevalling problemen geven zoals het niet op temperatuur kunnen blijven en problemen met drinken. Verder is de kans op problemen met de luchtwegen bij het kindje groter en wordt dit in verband gebracht met een groter risico op wiegendood. Hier vind je meer informatie en tips over hoe je kan stoppen met roken.
Alcohol
Ook minderen van alcohol gebruik is verstandig. Dit bevordert ook de vruchtbaarheid. Regelmatig alcohol drinken tijdens de zwangerschap, kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij jullie kindje. Zodra er sprake is van een zwangerschap wordt stoppen met alcohol geadviseerd.
Een goed boek hierover is ‘zwanger worden’ van Mariel Croon
Vitamine D
Voor zwangere vrouwen is net als voor niet-zwangere vrouwen een adequate inname van 10 microgram vastgesteld, dit is voldoende hoeveelheid waarbij geen vitamine-D tekort ontstaat. Het lijkt erop dat zwangerschap niet leidt tot een hogere vitamine-D behoefte en dat ook voor de zwangerschap geen verhoogde behoefte is aan vitamine D . Maar omdat een vitamine D-tekort gevolgen kan hebben voor moeder én de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap, moet je het extra vitamine D overwegen ( 10 microgram per dag)
Vette vis, eieren en bak- en braadproducten bevatten vitamine D. Verder is het van belang om minstens een half uur per dag met onbedekte handen en onbedekt hoofd buiten in de zon te zijn om aanmaak van vitamine D te stimuleren. In de winter maak je minder vitamine D aan.