Minder leven voelen
De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 16 en 20 weken zwangerschap. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als ‘belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes’ of ‘zoals je darmen, maar dan toch anders’. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen. De bewegingen in je buik worden steeds krachtiger. Je kunt schoppen, draaien, golven en porren voelen. Je partner kan het later in de zwangerschap ook voelen. Als je baby erg actief is, kun je je buik zien bewegen. Vanaf 28 weken heeft de baby een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks. Maar zodra je baby wakker is, is het actief. De meeste baby’s bewegen in de middag en avond.
Tot de 32e week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. In de laatste weken en rond de uitgerekende datum kunnen de bewegingen anders en minder krachtig worden. Dit komt doordat je baby minder ruimte heeft. Veel vrouwen ervaren ‘schuiven’ in hun buik. Het blijft belangrijk dat je je baby regelmatig voelt. Zorg ervoor dat je vertrouwd raakt met de bewegingen. Als de placenta aan de voorkant van de baarmoeder zit, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen.
Als je ligt, voel je je baby beter bewegen dan wanneer je staat. Als je aan het werk bent, ervaar je misschien minder beweging dan in rust. Je baby zal wat slomer zijn als je pijnstillers met morfine of kalmerende middelen gebruikt. Je voelt dan minder bewegingen. Roken en alcohol drinken kunnen de bewegingen van je baby beïnvloeden.
Als je twijfelt ga dan op bed liggen, op je zij, bij voorkeur je linkerzij. Neem daar 1-2 uur de tijd voor. Leg je handen op je buik en kijk of je kindje daarop reageert. Elk schopje of elke schuifbeweging is een beweging. Gaat de baby onvoldoende bewegen of je twijfelt, dan moet ons bellen. Normale kindsbewegingen zijn belangrijk om te weten of je kindje in goede conditie is. Rond 30-32 weken kan het wel zijn dat het schoppen minder hard wordt door ruimtegebrek, de regelmaat van de bewegingen moet wel blijven. Wanneer we een controle doen luisteren dan naar het kindje en laten een hartfilmpje van de baby maken in het ziekenhuis. Voor meer info kijk op ww.deverloskundige.nl
Je kunt ook informatie hierover vinden op de website van ons VSV. VSV-achterhoek.nl