Praktische Informatie
Algemene vragen bij de bevalling
- Normale periode om te bevallen: De normale periode om te gaan bevallen ligt tussen 37 en 42 weken; dit wil zeggen dat je vanaf precies drie weken voor de uitgerekende datum tot en met dertien dagen na de uitgerekende datum onder onze begeleiding mag bevallen.
- Wat te doen bij vruchtwaterverlies of weeën voor 37 weken? Bij vruchtwaterverlies of weeën voor 37 weken moet je ons altijd direct bellen. Dit betekent namelijk dat je te vroeg aan het bevallen bent. We zullen dan zorgen dat je zorg aan de gynaecoloog wordt overgedragen.
- Waar ga je bevallen? Als de zwangerschap goed verlopen is en er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen, mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Je kan zelfs tijdens de bevalling nog beslissen of je thuis wilt blijven of toch liever naar het ziekenhuis gaat. In principe is thuis bevallen even veilig als in het ziekenhuis. Dit komt door de strenge risicoselectie die wij toepassen in de zwangerschap en tijdens de bevalling. Als er een medische indicatie is (dat is het medisch advies om in het ziekenhuis te bevallen) heb je zelf ook geen keuze meer. Overigens zijn de gynaecoloog en de kinderarts ’s nachts doorgaans niet in het ziekenhuis aanwezig. Als er iets aan de hand mocht zijn, dan moeten zij ook nog naar het ziekenhuis komen.
- Wanneer beneden bevallen? Bij 36 weken zwangerschap wegen we nog een keer. Als je dan meer dan 100 kg weegt, dan is het advies om op de begane grond te bevallen in het geval van een thuisbevalling. Dit is veiliger mocht het uiteindelijk toch nodig zijn om naar het ziekenhuis te gaan. Het advies om beneden te bevallen geldt ook als je een steile trap hebt.
- Vervoer; het is noodzakelijk dat jullie eigen vervoer hebben of iemand die jullie naar het ziekenhuis kan brengen. Wij nemen een zwangere/bevallende vrouw in principe niet mee in onze eigen auto.
- Onderaan deze pagina vind je informatie over wat je vanaf 36-37 weken in huis moet hebben voor de bevalling.
- Klossen, een po/ondersteek en eventueel een douchekruk kan de intaker van de kraamzorg voor je aanvragen bij Medipoint. De spullen worden thuisbezorgd en na de kraamtijd ook weer opgehaald.
Thuis bevallen
Bij een thuisbevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster. Meestal bellen wij haar aan het einde van de ontsluitingsfase, zodat ze er bij kan zijn als de baby geboren wordt. Na de bevalling zorgt zij ervoor dat alles opgeruimd wordt en verzorgt ze moeder en kind. Ze zal uitleg geven over het voeden van de baby en bijvoorbeeld vertellen hoe je de baby moet temperaturen. Een paar uur na de bevalling zal ze weer naar huis gaan, tenzij je overdag bevalt. In principe krijg je acht dagen kraamzorg.
Poliklinisch bevallen
Als je poliklinisch wilt bevallen (dus in het ziekenhuis zonder medische reden), zullen wij je bevalling begeleiden. Hiervoor werken wij het meest samen met het SKB in Winterswijk. We hebben goede banden met dit ziekenhuis en qua afstand ligt het SKB goed voor ons werkgebied. Ook als je in een ander ziekenhuis dan het SKB wilt bevallen kunnen, wij afhankelijk van de afstand, met je mee. Overleg dit dan even met ons.
In sommige gevallen zal de zorgverzekeraar een eigen bijdrage rekenen voor een poliklinische bevalling, kijk dit dus even goed in je polis na.
Ook bij een poliklinische bevalling worden we geassisteerd door een kraamverzorgster, net als thuis. Als de bevalling normaal verloopt dan mag je dezelfde dag nog naar huis. Ook ’s nachts, want de kraamverzorgster gaat dan nog even met jullie mee naar huis om jullie te begeleiden. Verloopt de bevalling anders, dan beslist de gynaecoloog of de kinderarts wanneer je naar huis mag.
Medium-Risk bevallen
Sommige zwangeren hebben een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen met onze begeleiding. Indicaties zijn bijvoorbeeld teveel bloedverlies bij je vorige bevalling, een placenta die op de operatiekamer verwijderd is, gebruik van bepaalde medicijnen of overgewicht. Ook bij deze bevalling vang je een groot deel van de weeën thuis op. In het ziekenhuis begeleiden wij je bevalling samen met een verpleegkundige van het ziekenhuis. Afhankelijk van het tijdstip van je bevalling en het verloop, ga je na de bevalling naar huis of blijf je een nachtje in het ziekenhuis.
Vaak wordt ons gevraagd wat we doen als er twee bevallingen tegelijk plaatsvinden. Gelukkig komt dit maar zelden voor, maar in dat geval zullen we altijd eerst proberen een collega uit de eigen praktijk te bellen. Mocht dit niet lukken, dan bellen wij de dienstdoende verloskundige uit een naburige praktijk.
Wat moet je vanaf 37 weken in huis hebben:
- kratjes of klossen om het bed te verhogen tot minimaal 80 cm en maximaal 90 cm, gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van de matras. We zouden het fijn vinden als dit daadwerkelijk even nagemeten wordt! Ook als je in het ziekenhuis wilt of moet bevallen moet er thuis een bed omhoog staan! Enerzijds voor de kraamverzorgster, anderzijds voor ons want in geval van een poliklinische bevalling komen wij ook altijd eerst thuis kijken.
- een po of ondersteek, degene die de intake van de kraamzorg doet regelt dit met je.
- voldoende plastic om de matras(sen) te kunnen bedekken. Het handigste is om een hoes te gebruiken die ook gebruikt wordt om de matras te beschermen met bedplassen.
- twee (metalen) babykruiken, controleer wel even of ze niet lekken.
- 2 mutsjes voor de baby.
- 10-12 hydrofiel luiers.
- zorg voor voldoende licht op de kamer waar je wilt bevallen, een zaklamp bij de hand hebben is altijd handig.
- rond 30 weken ontvang je een kraampakket via de verzekering. Deze moet je zelf aanvragen. Heb je deze bij 36 weken nog niet ontvangen, dan kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar. Zit een kraampakket niet je verzekerde pakket, dan moet je er zelf een kopen. Kijk ook dit dus even na in je polis.
- zorg dat het huisnummer ook in het donker goed zichtbaar is. Dit is belangrijk want in de nacht zijn huisnummers heel slecht te lezen. We vinden het fijn als er ’s avonds of ’s nachts een buitenlamp aan is. Ligt jullie woning in het buitengebied en is het huis moeilijk te vinden, geef ons dan van tevoren een routebeschrijving.
- zorg dat het fototoestel en/of de videocamera in de buurt ligt. Zorg ook voor voldoende (opgeladen) batterijen!
- zet vast een tasje voor het ziekenhuis klaar met wat schone nachtkleding en toiletartikelen voor jezelf en wat kleertjes voor de baby. Een schoon shirt en tandenborstel voor je partner kan ook handig zijn. Zorg dat je de Maxi Cosi bij de hand hebt.
- zorg dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. Het is ook handig een lijstje met telefoonnummers van diegene die je na de geboorte het nieuws wilt gaan vertellen bij je tas te leggen
- Een bidon is handig om uit te drinken. Wanneer je er eentje meeneemt met een spuitmondje kun je deze na de bevalling ook gebruiken om eventuele hechtingen goed schoon te spoelen.
- In het ziekenhuis zijn geen warmwaterkruiken (zakken) of pittenzakken. Vind je dit fijn om te gebruiken, neem het dan mee.
- Verder: alles wat je handig lijkt: een fijn muziekje, misschien heb je een voorkeur voor een drankje? Druivensuiker kan handig zijn wanneer eten tijdens de bevalling niet goed lukt. Rennies bij maagzuurklachten.