Algemeen
Het is belangrijk om in de zwangerschap een aantal leefregels in acht te nemen;
- Eet geen rauw vlees
- Was verse groente altijd goed
- Draag handschoenen als je in de tuin werkt
- Verschoon niet zelf de kattenbak
- Eet geen kaas die van rauwe melk gemaakt is
- Voorkom teveel inname van vitamine A; dit zit in orgaanvlees (lever en niertjes)
- Eet liever geen rauwe voorverpakte vis, verhit dit voor je het eet. Wil je graag rauwe vis eten, haal dit dan vers.
- Heb je een peuter/kleuter of werk je met peuters/kleuters was je handen dan na contact met kleding, speelgoed, luiers en speeksel. Eet niet met hetzelfde bestek en niet van hetzelfde bord. Deel geen voedsel (boterham, appel, koekje). Gebruik allemaal aparte handdoeken.
- Rook niet en gebruik geen alcohol of drugs
- Gebruik je medicijnen via de huisarts, vraag dan na of de dosis of het soort aangepast moet worden
- Indien je een vitaminepreparaat slikt, gebruik dan degene die speciaal voor zwangeren ontwikkeld zijn.
- Voor zwangere vrouwen is net als voor niet-zwangere vrouwen een adequate inname van 10 microgram vastgesteld, dit is voldoende hoeveelheid waarbij geen vitamine-D tekort ontstaat. Het lijkt erop dat zwangerschap niet leidt tot een hogere vitamine-D behoefte en dat ook voor de zwangerschap geen verhoogde behoefte is aan vitamine D . Maar omdat een vitamine D-tekort gevolgen kan hebben voor moeder én de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap, moet je het extra vitamine D overwegen ( 10 microgram per dag) Vette vis, eieren en bak- en braadproducten bevatten vitamine D. Verder is het van belang om minstens een half uur per dag met onbedekte handen en onbedekt hoofd buiten in de zon te zijn om aanmaak van vitamine D te stimuleren. In de winter maak je minder vitamine D aan.
Roken en alcoholgebruik
Als je rookt is het erg verstandig om hiermee te stoppen. Roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot een lager geboortegewicht van jullie kindje en een verminderde conditie, waardoor ingrijpen vaker noodzakelijk is. Een lager geboortegewicht kan na de bevalling problemen geven zoals het niet op temperatuur kunnen blijven en problemen met drinken. Tevens is de kans op problemen met de luchtwegen bij het kindje groter en wordt dit in verband gebracht met een groter risico op wiegendood. Hier vind je meer informatie en tips over hoe je kan stoppen met roken. En hier nog meer informatie over de invloed van roken.
Ook stoppen met het gebruik van alcohol gebruik is verstandig. Regelmatig alcohol drinken tijdens de zwangerschap, kan leiden tot aangeboren afwijkingen bij jullie kindje, het Foetaal alcohol syndroom, ook wel FAS genoemd. Meer informatie vind je op de site FAS.nl
Voeding
Op de website van het voedingscentrum vind je informatie over je gewicht, gezonde voeding.
Kijk ook eens naar de ZwangerHap app.
Voedingsadvies bij een laag ijzergehalt/laag Hb
IJzerrijke voeding:
- Groene groente/peulvruchten combineren met vlees De opname van ijzer uit vlees is 23%, uit plantaardige producten slechts 8%, daarom is de combinatie van belang.
- Volkoren producten; brood, pasta, zilvervliesrijst.
- Appelstroop.
- Gebruik hierbij een vitamine C bron; fruit/vruchtensap of rauwkost. Dit bevordert de opname van ijzer.
- Zuivel, koffie en zwarte thee remmen de opname van ijzer. Neem dit niet gelijk met een maaltijd maar laat er minstens een uur tussen.
- Roosvicée ferro of floradix kun je als aanvulling op je voeding gebruiken.
Brandend maagzuur:
- Eet licht verteerbaar en niet te sterk gekruid.
- Ga niet meteen liggen na het eten of verhoog je hoofdeind.
- Neem wat vanille vla, melk, biscuit of beschuit
- Je mag Rennies, Antagel of Gaviscon gebruiken.
Obstipatie:
- Gebruik volkoren producten.
- Drink voldoende vocht; 1,5-2 liter.
- Zorg voor beweging.
- Neem lijnzaad in de yoghurt, je moet dit dan wel eerst malen in de vijzel.
- Smeer boter op brood, gebruik jus bij de aardappels.
- Roosvicée Laxo
Als je vegetariër of veganist bent:
- De kans is groter dan je voeding bevat dan zonder aanvulling te weinig vit B12 bevat, een standaard Multi-vitamine (voor zwangeren) voldoet dan niet!
- Als dit voedingspatroon al lange tijd aanwezig is, is er meer risico op vitamine B12 tekort. De moederlijke vitamine B12 status bepaalt de toevoer vitamine B12 naar het kind.
- Symptomen tekort vitamine B12 zijn: vergeetachtigheid, verminderde concentratie, verlies eetlust, misselijkheid, tintelende en gevoelloze vingers/tenen, onzeker looppatroon, evenwichtsverlies.
- Gevolgen voor je baby bij een tekort: meer risico op een open ruggetje, een ontwikkelingsachterstand, minder ontwikkeld hersenweefsel.
- Ons advies: ga eens naar een diëtist voor aanvullende adviezen en laat je vitamine B12 status tijdig controleren via de huisarts.
Borstvoeding vermindert de kans op overgewicht bij je kindje afhankelijk van de duur van de borstvoedingsperiode is de kans op overgewicht;
- geen borstvoeding gehad; 17 %
- 2 maanden 14,9%
- 3-5 maanden 10,7%
- 6-12 maanden 8,5%
- langer als 12 maanden 5,8%
Filmpje: Gezond zwanger
Moeders voor moeders
De organisatie moeders voor moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het zwangerschapshormoon hCG gehaald. Dit wordt gebruikt bij de behandeling van vrouwen die niet spontaan zwanger kunnen worden. Je doet mee door je urine te verzamelen in flessen. Dit wordt bij je thuis opgehaald, of je kunt dit zelf naar een verzameladres brengen. Je kunt meedoen van de 6e tot de 16e week van je zwangerschap. Meld je daarom zo vroeg mogelijk aan via deze site
* Deelnemen aan moeders voor moeders kan niet als je ooit een bloedtransfusie hebt gehad.